10 Mart 2014 Pazartesi

PIRPIRIM(SEMIZOTU)CORBASI-ZEYTIN PIYAZI-HELISE(MARAS)YORESINDEN-KABUK KAVURMA(MALATYA)

PIRPIRIM(SEMIZOTU)CORBASI

MALZEME;
1/2kg pirpirim(semizotu)
1/2 cay bardagi nohut
1/2 cay bardagi kuru fasulye
1/2 cay bardagi yesil mercimek
1kuru sogan
1 yemek kasigi salca
3 yemek kasigi tereyag
tuz,karabiber
3 yemek kasigi un
1/2 yemek kasigi un
HAZIRLANISI
-Nohut ve fasulyeyi aksamdan islatin,ertesi gun ayri ayri haslayin.
-Diger tarafta3 yemek kasigi tereyagini kizdirip,suzgec ile baska bir kaba alin.Diger kalan tortulu kisma un ve tuz ilave ederek biraz kavurun.
bu yorede bu karisima kef adi verilen bu karisim,ozellikle corbalara lezzet vermek icin kullaniliyor.
-Bir tencerede yemeklik dogranmis kuru sogani pembelestirin.Uzerine daha once hazirladiginizkef(un yag karisimi)tuz ve salcayi ekleyip karistirin.5 su bardagi su ilave edin.
-Mercimegi ekleyip haslayin.Daha sonra nohut ve fasulyeyi yikanip dogranmis semizotunu da ilave ederek pisirin,Sicak olarak servis yapin.

ZEYTIN PIYAZI(ANTEP)
MALZEME;
2 su bardagi cekirdeksiz yesil zeytin
1 demet maydonoz
1 demet taze sogan
1 su bardagi iri kiyilmis ic ceviz
tuz,kirmizi biber
1 tatli kasigi nar eksisi zeytinyag .tanelenmis nar
HAZIRLANISI;
-Zeytinlerin cekirdeklerini cikararak dilimleyin.Taze soganlari yikadiktan sonra ince halkalar halinde dograyin.Maydonoz ve dereotunu yikayip ince ince kiyin.Butun malzemeleri karistirip cevizi ekleyin.
Karisimin uzerine zeytinyagi gezdirip,kirmizi biber ve tuzunu ilave edin.Nar eksisi ve nar tanelerini ilave edip,zeytinyagini cekmesi icin 15-20 dakika kadar beklettikten sonra servis yapin.

HELISE(MARAS)
MALZEME;
1 boyun kemigi
2 su bardagi dogme(asurelik bugday)
3 yemek kasigi tereyag
tuz ve karabiber
-Boyun kemigini ikiye bolerek duduklu tencerede yumusayincaya kadar pisirin ve sogumaya birakin.Bir gun onceden islatilmis dogmeyi suzgecten gecirerek suyunu suzun.
-Kemigin uzerindeki etleri didikleyin.Sekiz bardak et suyuna dogmeyi bosaltip icine kemiginden ayrilmis etleri ilave ederek ocakta dogme taneleri eriyinceye kadar  pisirin.
-tereyagini tavada eriterek icine karabiber ilave edin.Malzemeyi cukur bir kaba yerlestirip  tereyagini gezdirerek servis yapin.
KABUK KAVURMA(MALATYA)
MALZEME;
1/2kg kuru kayisi
1 su bardagi seker
1 su bardagi cekilmis ceviz
1 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
1 su bardagi su
HAZIRLANISI;
Kayisilari kaynar suda 15 dakika beklettikten sonra yikayin,suyunu suzun.Iki kez ilik su ile yikayip tencereye yerlestirin.Uzerine sekeri ve ilik suyu ilave edip,suyunu cekene kadar pisirin.
-Tatliyi servis tabagina alin.Uzerine cekilmis cevizi serpin.Tereyagini eritip uzerine dokun.Sicak servis yapin.Soguk servis yapmak isterseniz uzerine tereyagi dokmeyin.
NOT;Kabuk kavurmasinin gercek lezzetini bulabilmesi icin Malatya pazarlarinda veMisirCarsisinda satilan ortadan ikiye bolunerek kurutulmus ozel kayisi kullanilmasi gerekir.Ancak bulamazsiniz,bilinen kuru kayisi  ile de pisirebilirsiniz.
AFIYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder